Categories

LEKKER 500

De rietgedekte boerderij van Jeroen en Marleen Brouwer is omgeven door een prachtig natuurgebied met talloze wandel- en fietsroutes. Jeroen is de chef-kok, Marleen ook (vooral patisserie) maar zij is tevens gastvrouw en sommelier. Vorig jaar kwam De Loohoeve de Top-100 binnen en terecht, want hier eten is een feest, mede door de warme en ongedwongen sfeer.

Bij een glas bubbels proeven wij amuses als meringue van kippenlever met rode biet. Een duidelijk gebaar: het hoeft niet altijd ganzenlever to zijn. Daarna rundertartaar met schaafsel van hardgekookte eidooier en ertussenin ijs van piccalilly op een schuimige jus van verjus. Verrassend smakelijk en eigentijds. Net als langzaam gegaarde forel: bedekt met pomolo, postelein en Oost-Indische kers en met een jus op basis van appel, zuring, basilicum en dille-olie. Geserveerd met venkelcreme. Een optimale smaaksensatie waarbij we Elzassar pinot blanc van Gustave Lorentz drinken. Daarna proeven we knolselderij op verschillende manieren bereid: gegaard in een zoutkorst, als crème, als poeder, zoetzuur, gegaard in yoghurt en gezouten citroen, en als vijfde bereiding gefermenteerd en getrokken tot bouillon. Hemelse smaken. In het glas: Palacio de Bornos Rueda 2017. De kabeljauw van het hoofdgerecht is langzaam gegaard in zeewierboter, opgediend met gebakken boerenkool, fijngehakte spruitjes met spekjes en sambal en jus op basis van gefermenteerde prei. De wijn: La Grande Merveille, chardonnay uit de Languedoc. Strogeel, romig en perfect combinerend. Op het andere bord: ribeye van Holsteiner rund, met linzen, krachtige jus, specerijenschuim en crème van rode biet en aardpeer. Tot slot amarenekersen op verschillende manieren, met een glas moscatel uit Valencia. De Loohoeve stijgt maar liefst 17 plaatsen naar 83 in de Lekker Top-100.

Lekker 2019 noteert een aantal grote stijgers: restaurant Meliefste in het Zeeuwse Wolfphaartsdijk gaat net als De Loohoeve in het Drentse Schoonloo 17 plaatsen omhoog, en de Amsterdamse restaurant Bolenius en The White Room klimmen allebei 11 plaatsen in de ranglijst.